T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ALTINDAĞ - Ahmet Yesevi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

METAL TEKNOLOJİSİ ALANI

 METAL TEKNOLOJİSİ ALANI

 Tanımı: Metal teknolojisi alanı altında yer alan kaynakçılık, metal doğrama dallarının ve çelik konstrüksiyon ile ısıl işlem sertifikalarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

   Bu bölümde eğitim görmek, iş yapmak ayrı bir zevktir. Her işe zarafet ve incelik yansır. Kaynak çekerken hoş gelir insana, koskoca çeliği ergitir, şekillendirirsin. Çelik şekillenirken doyumsuz renkleri seyredersin tatlı bir yorgunlukla. Sonra götürürsün metali soğuk kısma  tarih mi yazarsın, çiçek mi yaparsın karar verirsin. Hemen tezgâhta işlemeye başlarsın en güzel motifleri; parmaklık mı olur, kapı mı, pencere mi, çiçeklik mi boyarsın, güzel renklerle bezersin artık. Sanattan anlayan bilir;  bu işin ustası” METAL İŞLERİ” dir.

    Metal sanayi, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle metal sanayi, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde, rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadırlar.

 

METAL TEKNOLOJİSİ ALANININ AMACI:

Metal Teknolojisi alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler  doğrultusunda, gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

METAL TEKNOLOJİSİ ALANI PROGRAMINDA BULUNAN DALLAR:

      1. Kaynakçılık

      2. Metal Doğrama

  

ALANIMIZDA EĞİTİM VERİLEN DALLAR

Şuanda kaynakçılık dalı eğitimi ve ayrıca ısıl işlem sertifikası eğitimi verilmektedir.

KAYNAKÇILIK: Elektrik ark kaynağı, oksi-gaz kaynağı, elektrik direnç kaynağı ve toz altı kaynak tekniklerini kullanarak çeşitli metallerin sökülemeyecek şekilde birleştirmesini yapan meslek dalıdır.

 

   MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

  Metal teknolojisi elemanı olmak isteyenlerin; duyu organları (görme ve işitme vb.) işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda olan, el, ayak ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, titiz, yaratıcı, mesleği ile ilgili teknolojik yenilikleri takip ederek mesleğinde kullanabilen, üç boyutlu düşünen, temel matematik, fizik, malzeme ve işleme bilgisine sahip, sabırlı, estetik görüşlü, ekip çalışmasına yatkın, kendisi ve çevresi ile barışık, kişilik özellikleri gelişmiş, çevreye duyarlı kişiler olması gerekir.


ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

   Kaynakçılar çoğunlukla fabrika ve atölye gibi kapalı ortamlar ile köprü, baraj, tersane vb. işlerde açık havada çalışırlar. Bunun yanında su altında kaynak yapabilen kaynakçılar da vardır. Çok farklı ortamda kaynak yapmak mümkündür. Çalışma ortamları zaman zaman gürültülüdür. Kaynak işlemi sırasında eldiven, gözlük, maske, kask vb. koruyucu araçlar kullanırlar, kapalı ortamlarda çalışırken sağlıklarını korumak için ortamın havalandırılmasına özen göstermek zorundadırlar.

  Metal doğramacılar açık ve kapalı, nispeten de gürültülü ortamlarda çalışırlar. Sağlık için çok tehlikeli olmamakla birlikte özellikle montaj sırasında yüksek yerlerde çalışma yapıldığından ve genel tehlikelerden dolayı çalışma esnasında gerekli emniyet tedbirleri alınmalıdırlar.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE  İŞ BULMA OLANAKLARI

  Meslek elemanlarının çalışma alanları genelde küçük ve orta ölçekli işletmelerdir. Kamu ve özel kuruluşlara ait atölye ve fabrikalarda iş bulma imkânlarına sahiptirler. Ayrıca bu elemanlardan özellikle kaynakçı ve metal doğramacı, çok sayıda makineye ve büyük sermayeye ihtiyaç duymadan küçük bir yerleşim yerinde bile kendi işletmelerini kurabilirler.

Metal teknolojisi alanı altındaki kaynakçı, sanayide kaynak işlerinin yapıldığı her türlü işletmelerde çalışabilir.
Metal doğramacı kapı, pencere, parmaklık, vitrin, çelik dolap, cephe giydirme işlerinin yapıldığı işletmelerde iş bulabilir.
  Çamaşır ve bulaşık makinelerinin metal kısımları, mutfak eşyaları, otomotiv ve uçak sanayi, sualtı kaynakçılığı, çelik gemi yapımı, demir-çelik endüstrisi, demiryolu ve köprü yapımı, eğlence araçları vb. işler metal teknolojisinin çalışma ve uygulama alanlarındandır.

  Bu alanda yapılan işlerin gelecekte de insanlar tarafından sıklıkla kullanacağı düşünülürse, mesleğin önemi daha iyi anlaşılacaktır.

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

 Metal teknolojisi Alanı Mezunların Tercih Edebilecekleri Ön Lisans (2 Yıllık ) Programları

  

1-Açık Deniz Sondaj Teknolojisi      

2-Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi     

3-Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi   

4-Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı         

5-Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi     

6-Endüstriyel Kalıpçılık

7-Grafik Tasarımı      

8-İş Makineleri Operatörlüğü

9-Kaynak Teknolojisi

 

10-Makine     

11-Mekatronik

12-Metalurji   

13-Otomotiv Gövde ve Yüzey İşlem Teknolojileri  

14-Otomotiv Teknolojisi

15-Raylı Sistemler Makine Teknolojisi        

16-Silah Sanayi Teknikerliği 

17-Sondaj Teknolojisi           

18-Tahribatsız Muayene       

19-Tarım Makineleri

 

Metal teknolojisi Alanı Mezunların Tercih Edebilecekleri Lisans (4 Yıllık) Programları

 1-Enerji Sistemleri Mühendisliği

2-Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

 3-Teknoloji Mühendisliği

05-03-202405-03-202405-03-202405-03-202405-03-202405-03-202405-03-202405-03-202405-03-2024 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 03.06.2020 - Güncelleme: 05.03.2024 23:54 - Görüntülenme: 1448
  Beğen | 4  kişi beğendi